Laatst bijgewerkt: 26 april 2023

Daten kan op allerlei manieren. Zo kun je proberen om iemand in de kroeg te ontmoeten of deelnemen aan een gemixte groepsport en daar kijken of je iemand tegenkomt. Soms worden er ook events speciaal voor singles georganiseerd waarmee je andere singles kunt ontmoeten. Er zijn zelfs single vakanties waarmee je op een goed georganiseerde vakantie kunt met een groep andere singles. Genoeg mogelijkheden, maar wat doe je als bovenstaande niet bij jou past? Dan is wellicht online daten voor jou

Het kan natuurlijk zo zijn dat je helemaal niet zit te wachten op allerlei evenementen en verplichtingen. Misschien vind je het wel te veel gedoe en wil je gewoon kunnen daten waar en wanneer het jou uitkomt. Wanneer dit zo is, is online daten perfect voor jou. Tegenwoordig wordt de online datingwereld steeds groter en groter, waardoor er veel singles op datingsites te vinden zijn. Je kunt het niet alleen lekker vanaf de bank doen, maar het is ook nog eens heel geschikt om specifiek op zoek te gaan naar iemand die bij jou past. Veel datingsites bieden je namelijk een uitgebreide zoekfunctie aan waarmee je heel gericht kunt zoeken naar iemand met dezelfde interesses als jij of zelfs filteren op bepaalde uiterlijke kenmerken.

Het klinkt allemaal leuk dat online daten, maar toch zijn er een aantal dingen die een obstakel kunnen vormen. Zo zijn er enorm veel verschillende datingsites waardoor het aanbod soms overweldigend kan zijn en het moeilijk is om een keuze te maken. Het is wel zo fijn als een datingsite bij je past en er singles op zitten die aansluiten bij onder andere jouw leeftijd. We geven je graag wat advies op het gebied van online daten, zodat we je hopelijk alvast op weg kunnen helpen naar een fantastisch datingavontuur.

Waar kun je op letten bij het kiezen van een datingsite?

Bij het kiezen van een datingsite zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Allereerst is de uitstraling van de site voor sommige mensen van belang. Ziet de site er fris en modern uit of lijkt hij wat veroudert? Daarnaast is het gebruiksgemak soms belangrijk. Misschien ben je technisch niet zo vaardig en vind je het fijn als een datingsite makkelijk te gebruiken is.

Een ander belangrijk onderdeel van datingsites zijn de functies die ze je aanbieden. Welke functies biedt een datingsite jou aan zodat het voor jou zo leuk en makkelijk mogelijk wordt gemaakt om op zoek te gaan naar een match? Verder is het goed om te kijken op welke doelgroep een datingsite zich richt. Er zijn namelijk datingsites die zich richten op één specifieke doelgroep, zoals 50-plussers, hoger opgeleiden of leden van de LHBTIQ+-gemeenschap. Jongeren hebben bijvoorbeeld niet zo veel aan een datingsite voor 50-plussers. Probeer dus goed te letten op de doelgroep van een datingsite en kijk of jij tot deze doelgroep behoort.

Wat voor sommige mensen ook een belangrijke factor is bij de keuze voor een datingsite, is de prijs van een betaald abonnement. De meeste datingsites kun je gratis gebruiken, maar vaak zul je toch moeten betalen om de kans op een match zo groot mogelijk te maken. De ene datingsite is duurder dan de andere, waardoor het soms ook goed is om te kijken naar de verschillen in prijzen. Dit kan een doorslaggevende factor zijn bij het maken van jouw keuze. Om je alvast een overzicht van een aantal goede datingsites te geven, hebben we een aantal datingsites op een rijtje gezet die wij je aanbevelen.

Aanbevolen datingsites voor online daten

De datingsites die wij je aanbevelen zijn E-Matching, Elitedating, Parship en Lexa. We zullen per datingsite wat meer vertellen, zodat jij een goed beeld kunt vormen van de site en zelf kunt bepalen of de datingsite bij je past of niet.

E-Matching - dating voor hoger opgeleiden

Over het algemeen hebben mensen met eenzelfde opleidingsniveau sneller een klik. Veel stellen hebben dan ook een opleiding van een vergelijkbaar niveau gedaan. Soms zijn mensen specifiek op zoek naar iemand met hetzelfde opleidingsniveau. Er zijn datingsites die zich hierop richten, zoals E-Matching.

E-Matching richt zich op hoger opgeleiden die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Met hoger opgeleiden bedoelen ze bij E-Matching hbo’ers en academici. Dat neemt echter niet weg dat singles die geen hbo of universitair niveau hebben niet worden toegelaten op deze datingsite.

E-matching klein
E-Matching - dating voor hoger opgeleiden

Functies van e-Matching

E-Matching biedt haar gebruikers verschillende functies. Zo kun je met een gratis account al contact leggen met drie andere leden. Je kunt zowel vrij zoeken als specifiek zoeken op basis van iemands gebruikersnaam. Per e-mail ontvang je nieuwe matches die gebaseerd zijn op jouw zoekprofiel. Je kunt altijd jouw eigen instellingen, profiel en e-mail wijzigen. Je kunt de berichten die je hebt ontvangen lezen en jouw contacten en profielen die je interessant vindt organiseren met de functie ‘lijsten’. Een andere functie is het swipen van foto’s van andere leden, zodat je eenvoudig kunt zien welke singles er allemaal op de datingsite actief zijn.

Prijzen van e-Matching

Je kunt ervoor kiezen om gratis gebruik te maken van E-Matching. Toch kun je meer met een betaald lidmaatschap. Met een betaald lidmaatschap kun je gebruikmaken van meer functies en is de kans over het algemeen groter dat je een match vindt. De prijzen voor een betaald lidmaatschap voor E-Matching zijn hieronder te vinden.

 • Betaald lidmaatschap van 1 maand: €19,95;
 • betaald lidmaatschap van 3 maanden: €49,95;
 • betaald lidmaatschap van 6 maanden: €97,95;
 • betaald lidmaatschap van 9 maanden: €99,95.

EliteDating - daten op niveau

Elitedating
EliteDating - daten op niveau

Er zijn datingsites die gebruikmaken van op wetenschap gebaseerde, uitgebreide persoonlijkheidstests. Door de matchvoorstellen op de resultaten van de persoonlijkheidstesten te baseren, is de kans op een geslaagde match een stuk groter.

Een datingsite die op zo’n manier werkt, is EliteDating. Wanneer je je inschrijft bij deze datingsite, is het de bedoeling dat je een uitgebreide persoonlijkheidstest doet die zich richt op jouw als persoon en op het type partner dat je zoekt.

Doelgroep van EliteDating

EliteDating richt zich vooral op singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie en geen zin hebben om eindeloos door foto’s van andere singles te scrollen. Wanneer je op zoek bent naar een casual date of een spannend avontuurtje, kun je beter op zoek gaan naar een andere datingsite. EliteDating richt zich namelijk echt op de langdurige, serieuze relaties.

Functies van EliteDating

Wanneer je je inschrijft bij EliteDating, kun je gebruikmaken van verschillende functies. Met een gratis account kun je al drie partnervoorstellen per dag bekijken. Je kunt de profielen van de partnervoorstellen bekijken en berichten naar andere leden sturen. Je kunt je eigen account wijzigen wanneer je wilt en de zoekcriteria aanpassen. Een andere functie van EliteDating is ‘Kismet’. Wanneer je deze functie opent zie je meteen een potentiële match en kun je wat meer informatie over deze persoon lezen. Hierna kun je drie verschillende acties ondernemen, namelijk de potentiële match afwijzen door op het kruisje te klikken, de potentiële match leuk vinden door op de smiley te klikken of zelf meteen een berichtje sturen.

Prijzen van EliteDating

Je kunt EliteDating gebruiken met een gratis account. Toch heb je meer mogelijkheden als je een Premiumlidmaatschap aanschaft. De prijzen voor een Premiumlidmaatschap bij EliteDating zijn hieronder te vinden.

 • Premiumlidmaatschap van 3 maanden: vanaf €59,90 per maand;
 • Premiumlidmaatschap van 6 maanden: vanaf €29,90 per maand;
 • Premiumlidmaatschap van 12 maanden: vanaf €24,90 per maand.

Parship - De nr. 1 in serieuze relaties

Naast datingsites die zich richten op een specifieke doelgroep, zijn er ook datingsites die zich op een veel breder publiek richten.

Wanneer je het fijn vindt om gebruik te maken van een datingsite waar singles van jong en oud, van lager tot hoger opgeleid en van hetero tot queer te vinden zijn, kun je onder andere bij Parship terecht. Op deze datingsite is iedereen namelijk welkom.

Parship klein
Parship - De nr. 1 in serieuze relaties

Doelgroep van Parship

Parship richt zich op iedereen die op zoek is naar een serieuze relatie. De datingsite is dus niet echt het meest geschikte platform om op zoek te gaan naar een casual date of een spannend avontuurtje. Wanneer je op zoek bent naar een langdurige, serieuze relatie is Parship zeker een geschikte datingsite.

Functies van Parship

Parship biedt verschillende functies aan waarmee je jouw datingavontuur leuker en eenvoudiger kunt maken. Zo werkt Parship ook met een persoonlijkheidstest. Je kunt door jouw partnervoorstellen bladeren en de profielen van deze leden bekijken. Wanneer je iemand tegenkomt die je interessant vindt, kun je contact met diegene opnemen. Je kunt ook jouw zoekinstellingen wijzigen en jouw eigen profiel aanpassen en uitbreiden. Een andere functie die Parship aanbiedt is de ‘Parship Video Date’. Met deze functie kun je videobellen met jouw matches, zodat je ze op een nog persoonlijkere manier kunt leren kennen.

Prijzen van Parship

Je kunt gratis gebruikmaken van Parship, maar met een premium lidmaatschap heb je wel meer mogelijkheden. De kosten van een premium lidmaatschap zijn hieronder te vinden.

 • Premium lidmaatschap van 6 maanden: €44,90 per maand;
 • premium lidmaatschap van 12 maanden: €32,90 per maand;
 • premium lidmaatschap van 24 maanden: €22,90 per maand.

Lexa - Serious Dating, Crazy Love

Lexa.nl
Lexa - Serious Dating, Crazy Love

Misschien vind je het fijn om je bij een datingsite in te schrijven waar iedereen welkom is en die een groot ledenaantal heeft. Hoe groter het ledenaantal, hoe groter de kans dat je een match vindt.

Eén van de grootste datingsites van Nederland is Lexa. Ook op Lexa is iedereen welkom, waardoor de singles die actief zijn op deze datingsite ook nog eens zeer verschillend zijn.

Doelgroep van Lexa

Lexa focust zich op elke single. De datingsite richt zich niet per se op een bepaald soort relatie. Of jij nu op zoek bent naar een langdurige, serieuze relatie, een casual date, een spannend avontuurtje of misschien zelfs een fijne vriendschap: je kunt voor verschillende soorten relaties bij Lexa terecht. Het maakt ook niet uit of je oud of jong, laag- of hoogopgeleid of hetero of queer bent, want echt iedereen is welkom bij Lexa. Mede hierdoor is het ledenaantal zo groot en is de kans dus ook een stuk groter dat jij iemand vindt waarmee je een klik hebt.

Functies van Lexa

Lexa biedt haar gebruikers verschillende functies aan waarmee het daten een stuk leuker en makkelijker wordt. Zo kun je op de homepage matches bekijken die speciaal voor jou zijn uitgezocht. Verder biedt Lexa je een shuffle functie, waarmee je elke dag maar liefst 100 partnervoorstellen kunt bekijken. Daarnaast kun je zien welke andere leden er online zijn, zelf op zoek gaan naar nieuwe singles en de profielen van andere leden bekijken. Je kunt jouw profiel en de instellingen op elk moment aanpassen. Wanneer je interesse hebt in een ander lid en contact met diegene op wil nemen, kun je ervoor kiezen om hem of haar een berichtje te sturen. Je kunt ook zelf berichten van andere singles ontvangen.

Met de functie ‘Lexamore’ kun je een test invullen. Naar aanleiding hiervan ontvang je een persoonlijkheidsrapport. Tijdens het invullen van de test word je gevraagd naar jouw ideale partner en worden er vragen over jouzelf gesteld. Wanneer je deze test invult kan Lexa nog specifieker op zoek gaan naar matches en is de kans dus ook groter dat je iemand tegenkomt waarmee het klikt. Lexa biedt ook een incognito functie aan waarmee je anoniem kunt blijven op de site.

Prijzen van Lexa

Met een gratis account kun je zeker gebruikmaken van Lexa. Met een membership heb je echter meer mogelijkheden en is de kans groter dat je een match vindt. Hieronder zijn de prijzen voor een membership bij Lexa te vinden.

 • Membership van 1 maand: €24,99;
 • membership van 3 maanden: €16,99 per maand;
 • membership van 6 maanden: €9,99 per maand.

Conclusie: advies voor online daten

Online daten is tegenwoordig heel populair en veel mensen zijn op datingsites te vinden. Wanneer je een leuke en eenvoudige manier zoekt om iemand te vinden die bij jou past, is online daten precies wat je zoekt. Er zijn veel verschillende soorten datingsites, waardoor het soms lastig kan zijn om een keuze te maken. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het zoeken naar een datingsite, zodat je een goede keuze kunt maken en een datingsite kunt vinden die goed aansluit bij jouw voorkeuren en verwachtingen.

Een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het maken van jouw keuze is de doelgroep van de datingsite. Sommige datingsites richten zich namelijk op een hele specifieke doelgroep en wanneer jij niet onder die doelgroep valt, past de datingsite waarschijnlijk niet zo goed bij jou. Iets anders waarmee een datingsite zich van andere datingsites kan onderscheiden, zijn de functies die ze aanbieden aan hun gebruikers. Deze functies maken het online daten over het algemeen leuker en gemakkelijker. Kijk goed naar de functies die een datingsite aanbiedt en bepaal of deze bij jou passen.

Ook de prijzen van een lidmaatschap bij een datingsite kunnen van invloed zijn op jouw keuze. Met een gratis account kun je bij veel datingsites al gebruikmaken van verschillende functies, maar met een betaald lidmaatschap heb je vaak toch net wat meer mogelijkheden en is de kans over het algemeen groter dat je een match vindt.

Wanneer je de tijd neemt om datingsites met elkaar te vergelijken en goed kijkt naar wat bij jou past, kun jij een weloverwogen keuze maken voor een datingsite waarmee jij jouw datingavontuur aan kunt gaan.

Veel gestelde vragen over online daten

Online daten kan een spannende, maar soms ook verwarrende ervaring zijn. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden, zoals het beschermen van je privacy en het vermijden van nepaccounts. Bovendien kan het lastig zijn om het perfecte gesprek te starten of om een reactie te krijgen op je berichten. In deze veelgestelde vragen over online daten, geven we antwoord op enkele belangrijke vragen, zoals wat te doen als je een nepaccount tegenkomt, hoe je jouw privacy kunt beschermen en hoe je het beste een profiel kunt invullen op een datingsite. Ook beantwoorden we vragen over het betalen voor online daten en of je kunt online daten zonder een computer te hebben. Of je nu nieuw bent in de online datingwereld of al enige ervaring hebt, deze veelgestelde vragen helpen je op weg.

Als je een nepaccount tegenkomt op een datingsite, kun je dit melden bij de klantenservice van de datingsite. Zij kunnen dan het account onderzoeken en indien nodig verwijderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het contact leggen met onbekende personen online.

Om je privacy te beschermen tijdens het online daten, kun je ervoor kiezen om niet te veel persoonlijke informatie te delen in je profiel of tijdens het chatten met anderen. Geef bijvoorbeeld geen adres of telefoonnummer en deel geen gevoelige informatie. Gebruik ook een sterk wachtwoord en deel dit niet met anderen.

Ja, het is ook mogelijk om online te daten zonder computer. De meeste datingsites hebben ook een app voor smartphones en tablets, waardoor je gemakkelijk kunt chatten en matchen op je mobiele apparaat.

Om een gesprek te beginnen op een datingsite kun je het beste iets persoonlijks vragen over de ander of een compliment geven over zijn of haar profiel. Hiermee laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent en dat je moeite hebt gedaan om het profiel te bekijken.

Als je geen reactie krijgt op je berichtjes, is het belangrijk om niet te snel op te geven. Probeer bijvoorbeeld een ander onderwerp aan te snijden of iets persoonlijks te vragen aan de ander. Als je na meerdere berichtjes nog steeds geen reactie krijgt, kun je ervoor kiezen om het contact te verbreken en verder te zoeken naar een andere match.

Veel datingsites bieden gratis lidmaatschappen aan, maar als je gebruik wilt maken van alle functies en meer kans wilt maken op een match, kun je ervoor kiezen om te betalen voor een premium lidmaatschap. De kosten hiervoor verschillen per datingsite.

Om je profiel zo goed mogelijk in te vullen op een datingsite, is het belangrijk om een duidelijke en eerlijke beschrijving van jezelf te geven. Zorg ook voor een recente en representatieve foto. Geef aan wat je interesses en hobby's zijn en wat voor type persoon je zoekt.

Ja, ook als je al wat ouder bent kun je prima online daten. Er zijn datingsites die zich specifiek richten op ouderen en ook op de reguliere datingsites zijn er veel oudere singles te vinden. Klik hier voor een overzicht van datingsites voor ouderen

Er zijn verschillende manieren om je kansen op een match te vergroten op een datingsite:

 1. Maak een aantrekkelijk profiel: Zorg ervoor dat je profiel volledig is ingevuld en dat je duidelijke en recente foto's hebt geüpload. Schrijf een pakkende bio die iets over jou vertelt en waar je naar op zoek bent.
 2. Wees actief: Blijf niet passief afwachten tot iemand jou benadert. Stuur zelf berichten naar mensen die je interessant vindt en reageer snel op berichten die je ontvangt.
 3. Wees eerlijk: Wees eerlijk over wie je bent, wat je zoekt en wat je verwachtingen zijn. Verzwijg bijvoorbeeld niet dat je kinderen hebt als dat het geval is.
 4. Gebruik de juiste zoekfilters: Maak gebruik van de zoekfilters om mensen te vinden die bij jou passen. Filter bijvoorbeeld op leeftijd, locatie en interesses.
 5. Vermijd clichés: Vermijd clichés in je profieltekst zoals 'ik hou van reizen' en probeer uniek te zijn.
 6. Wees geduldig: Het kan even duren voordat je een match hebt gevonden die echt bij je past. Wees geduldig en geef niet op.
 7. Blijf positief: Wees positief en benader de datingsite als een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Straal uit dat je open staat voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen.
 8. Laat zien dat je interesse hebt: Als je iemand leuk vindt, laat dit dan zien door bijvoorbeeld een persoonlijk berichtje te sturen of door een like te geven op een profielfoto.
 9. Gebruik humor: Humor is aantrekkelijk en kan ervoor zorgen dat je profiel eruit springt tussen alle andere profielen. Maak dus gebruik van humor in je profieltekst of in je berichtjes.

Geef een reactie

Beoordeling*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Parship dating
blank
Beste datingsites:
5,0 rating
5,0 rating
4,8 rating
4,8 rating
4,8 rating