Keurmerk Veilig Daten en het Thuiswinkel Waarborg

Home » Blogs » Keurmerk Veilig Daten en het Thuiswinkel Waarborg

Laatst bijgewerkt: 3 mei 2023

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte datingsite, zijn er allerlei dingen waar je naar kunt kijken. Eén van deze dingen zijn keurmerken. Datingplatformen kunnen verschillende keurmerken hebben, waaronder het ‘Keurmerk Veilig Daten’ en het ‘Thuiswinkel Waarborg’. Maar wat houden deze keurmerken nou precies in en waar kun je ze vinden? Wij vertellen je hier graag wat meer over.

Wat is het ‘Keurmerk Veilig Daten’?

Het Keurmerk Veilig Daten is gericht op datingplatformen. Het keurmerk is bedoeld om de veiligheid, transparantie en klantenservice van een datingplatform aan te geven. Is een datingplatform in het bezit van het Keurmerk Veilig Daten? Dan betekent dat dat het een veilig en transparant datingplatform is met een goede klantenservice. Het is dus eigenlijk een middel om datingplatformen van een hoge kwaliteit mee te onderscheiden.

Het keurmerk kan niet alleen zeer gunstig zijn voor datingplatformen zelf, het brengt namelijk ook een groot voordeel voor consumenten met zich mee. Heeft een datingplatform het Keurmerk Veilig Daten? Dan weten consumenten gelijk dat ze te maken hebben met een betrouwbare en veilige datingsite dat hen een goede klantenservice kan bieden. Sommige datingplatformen zetten het belang van hun leden niet voorop en met dit keurmerk kan de consument tegen dit soort datingplatformen worden beschermd.

Wat doet het ‘Keurmerk Veilig Daten’?

Het Keurmerk Veilig Daten is opgesteld in samenwerking met de Consumentenbond en de grote spelers in de Nederlandse Online Dating branche. Er is uitgebreid overlegd met de Consumentenbond bij de ontwikkeling ervan. Ook is hierbij samengewerkt met Thuiswinkel.org. Uiteindelijk zijn hier duidelijke regels uitgekomen. Datingsites moeten aan deze regels voldoen wanneer ze het Keurmerk Veilig Daten willen hebben. Er is een stichting die controleert of een datingsite voldoet aan de voorwaarden en zich aan de regels houdt wanneer deze toe wil treden tot het keurmerk. Deze stichting heet de Stichting Keurmerk Veilig Daten. Het is een deskundige en onafhankelijke toezichthouder, waardoor het toelatingsproces eerlijk verloopt.

Keurmerk Veilig daten

Maar waar moet een datingsite nou aan voldoen wanneer deze toe wil treden tot het Keurmerk Veilig Daten? Allereerst moeten zij zowel eerlijk als transparant zijn over niet alleen de prijzen, maar ook de abonnementsmodellen. Daarnaast moet er een felle beleidsvoering zijn tegen oplichting.

Ook moet de datingsite klantvriendelijke voorwaarden hebben en goed bereikbaar zijn bij eventuele vragen en/of klachten. Als laatste moet een datingsite een lidmaatschapsprocedure doorlopen. Deze procedure is van Thuiswinkel.org en is voor het Thuiswinkel Waarborg. Wat het Thuiswinkel Waarborg precies inhoudt bespreken we verderop in het artikel. De lidmaatschapsprocedure moet worden doorlopen, zodat het veilig daten daadwerkelijk kan worden gewaarborgd.

Datingsites die op dit moment zijn toegetreden tot het Keurmerk Veilig Daten zijn:

Wanneer een datingsite het keurmerk heeft, wordt deze uitvoerig gescreend. Deze screening wordt uitgevoerd door Thuiswinkel.org. Daarnaast moeten ze elk jaar een test doorlopen waarmee wordt gekeken of ze nog steeds in aanmerking komen voor het voeren van het Thuiswinkel Waarborg-logo.

Waar vind je het ‘Keurmerk Veilig Daten’?

Het Keurmerk Veilig Daten kun je op meerdere plekken vinden. Dit kan bijvoorbeeld op de homepage of op de FAQ-pagina van de betreffende datingsite.

Wat is het ‘Thuiswinkel Waarborg’?

Wanneer je vaak online winkelt heb je hem vast al weleens voorbij zien komen; het Thuiswinkel Waarborg. Het is het meest bekende keurmerk dat betrekking heeft op online winkelen en is ook nog eens het meest kwalitatief. Niet voor niets hebben al meer dan 2200 webwinkels zich bij dit keurmerk aangesloten.

Wanneer een webwinkel het Thuiswinkel Waarborg heeft, weet je als consument dat de webwinkel veilig is en eerlijk handelt. Daarnaast betekent het dat de webwinkel voldoet aan strenge eisen. Deze eisen hebben betrekking op financiële stabiliteit, veiligheid en wet- en regelgeving. Het Thuiswinkel Waarborg wordt ook nog eens ondersteund door de Consumentenbond.

Heb jij te maken met een webwinkel die het Thuiswinkel Waarborg heeft? Dan zijn er een aantal dingen waar je vanuit kunt gaan. Zo krijg je bij de betreffende webwinkel de mogelijkheid om jouw aankoop (deels) achteraf te betalen en heb je een bedenktijd van een periode van minimaal 14 dagen. Ook weet je dat de Algemene Voorwaarden Thuiswinkel worden ondersteund door de Consumentenbond en dat er zorgvuldig om wordt gegaan met persoonsgegevens. Hier blijft het echter niet bij, want het Thuiswinkel Waarborg geeft ook aan dat de webwinkel een veilige betaalomgeving heeft en dat er een controle plaats heeft gevonden van zowel de contact- als de vestigingsgegevens. Daarnaast zijn de prijzen duidelijk en heb je te maken met een overzichtelijk bestelproces. Als laatste heeft de betreffende webwinkel een helder aanbod waarbij elk product en/of elke dienst een duidelijke omschrijving heeft die ook nog eens overeenkomt met hoe deze in werkelijkheid is.

blank
Waar kun je wel en niet veilig shoppen, en waar moet je op letten bij een online aankoop?

Wat doet het ‘Thuiswinkel Waarborg’?

Als een webwinkel het Thuiswinkel Waarborg heeft, kun je op dit logo klikken. Wanneer je dit doet, krijg je een uniek certificaat te zien dat aangeeft dat je met een betrouwbare webwinkel te maken hebt. Webwinkels moeten succesvol een certificering afronden voordat ze het Thuiswinkel Waarborg-logo op hun website mogen tonen. Om deze certificering succesvol af te ronden moeten ze drie stappen doorlopen. Allereerst vindt er een juridische check plaats. Hierbij wordt er gecontroleerd of de webwinkel zich aan alle wet- en regelgeving houdt. Daarna is er een veiligheidsscan, waarbij er wordt gescand op eventuele beveiligingslekken. Als laatste is er nog een financiële toetsing. Hierbij wordt er gecontroleerd of de webwinkel in staat is om aan al zijn betalingsverplichtingen te voldoen.

Thuiswinkel Waarborg biedt ook de ‘Thuiswinkel Reviews’. Door middel van deze reviews kun je erachter komen wat andere klanten van een bepaalde webwinkel vinden. De Thuiswinkel Reviews worden gegeven door échte klanten en zijn daarnaast ook onafhankelijk. Verder informeert Thuiswinkel Waarborg je over de rechten die jij hebt als consument. Denk hierbij aan het recht op veertien dagen bedenktijd.

Waar vind je het Keurmerk Veilig Daten & Thuiswinkel Waarborg?

Wanneer een webwinkel het Thuiswinkel Waarborg-logo mag tonen, vind je deze meestal in de header of de footer van de betreffende website. Het kan ook zijn dat je het logo in de widget vindt wanneer een webwinkel hier gebruik van maakt.

Waarom is het belangrijk om op een Keurmerk Veilig Daten te letten?

Wanneer je online een aankoop wil doen, heb je vaak geen zin om eindeloos onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid en veiligheid van een webwinkel. Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken, zijn er keurmerken. Keurmerken maken het voor consumenten mogelijk om onbezorgd te winkelen. Helaas zijn er frauduleuze webwinkels die er met jouw geld vandoor kunnen gaan. Hierbij zouden ze ook nog eens achter al jouw gegevens kunnen komen. Mede hierom is veilig online winkelen enorm belangrijk. Wil jij nou graag weten of je te maken hebt met een veilige en betrouwbare webwinkel? Dan kun je bijvoorbeeld kijken of de betreffende webwinkel is aangesloten bij een webwinkelkeurmerk.

Er zit echter wel een verschil tussen de webwinkelkeurmerken als het aankomt op kwaliteit. Sommige keurmerken kunnen worden gekocht en hierbij vindt geen check of controle plaats. Het is dan ook belangrijk dat je weet welke keurmerken betrouwbaar zijn. Zowel het Keurmerk Veilig Daten als het Thuiswinkel Waarborg zijn betrouwbaar. Kom je deze tegen? Dan weet je dat je met een betrouwbare website of webwinkel te maken hebt.

Conclusie Keurmerk Veilig Daten & Thuiswinkel Waarborg

Het checken van keurmerken kan enorm belangrijk zijn. Wanneer je overweegt om je bij een datingplatform aan te melden of iets bij een webwinkel te kopen, kan het zeker geen kwaad om even te checken of deze is aangesloten bij een keurmerk. Zowel het Keurmerk Veilig Daten als het Thuiswinkel Waarborg zijn betrouwbare keurmerken. Je weet dan ook dat een website veilig en betrouwbaar is wanneer het één van deze keurmerken of zelfs beiden heeft. Check altijd eerst even of een datingplatform of webwinkel een keurmerk heeft vóórdat je je inschrijft of een aankoop doet. Op die manier houd jij online daten en online winkelen zo veilig mogelijk.

Geef een reactie

Beoordeling*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Parship dating
blank
Beste datingsites:
5,0 rating
5,0 rating
4,8 rating
4,8 rating
4,8 rating