Laatst bijgewerkt: 28 november 2023

Grindr is zonder twijfel een van de meest populaire gay dating apps, maar er zijn ook talloze alternatieven voor Grindr die gebruikers kunnen overwegen. Deze alternatieve apps bieden verschillende functies en voordelen die aantrekkelijk kunnen zijn voor verschillende mensen, afhankelijk van hun specifieke behoeften en wensen. Het belangrijkste bij het kiezen van een app is om te zoeken naar eentje die past bij wat je zoekt in termen van connectie - of dat nu casual chatten, dates of zelfs serieuze relaties zijn.

Eén populair alternatief voor Grindr is Tinder. Hoewel het oorspronkelijk werd gelanceerd als een algemene datingapp, heeft Tinder zich snel ontwikkeld tot een platform waar iedereen welkom is – ongeacht seksuele geaardheid. De interface maakt het gemakkelijk om te swipen door potentiële matches en met hen te chatten als beide partijen elkaar leuk vinden. Een ander goed alternatief is Lexa, dat bekend staat om haar gedetailleerde profielen en uitgebreide zoekfuncties waarmee gebruikers precies kunnen specificeren waarnaar ze op zoek bent.

Er zijn echter nog veel meer opties beschikbaar naast deze twee grote spelers in de markt. Apps zoals Scruff richten zich op de casual date scene terwijl Gaybuddy ideaal kan zijn voor wie op zoek bent naar iets serieuzer en duurzamer. Daarnaast biedt Gayparship diensten aan gericht op mannen die klaar staan ​​om zich te settelen met een levenspartner. Elk van deze apps heeft unieke eigenschappen en voordelen, waardoor ze het overwegen waard zijn als alternatieven voor Grindr.

Belangrijkste 5 punten:

 1. De evolutie van Grindr: Een blik op de oorsprong en groei van de meest bekende gay dating app.
 2. Vergelijking tussen Grindr, Tinder en Lexa: Hoe deze top-apps concurreren en zich onderscheiden in de gay dating wereld.
 3. Diversiteit in Gay Dating Apps: De unieke kwaliteiten van Scruff, Gaybuddy en Gayparship.
 4. Het optimaliseren van je profiel: Waarom een sterk profiel essentieel is in het online daten en tips om het te verbeteren.
 5. De toekomst van online daten: Reflectie op wat de toekomst zou kunnen brengen voor de gay gemeenschap in de digitale datingwereld.

Inleiding: Het belang van casual Gay dating apps in 2023

Grindr
Dating App van Grindr

In 2023 is het gebruik van casual gay dating apps belangrijker dan ooit. In een tijd waarin persoonlijke ontmoetingen vaak beperkt zijn, bieden deze platforms de mogelijkheid voor homoseksuele en biseksuele individuen om te socialiseren, nieuwe mensen te ontmoeten en potentieel romantische relaties op te bouwen.

Deze apps hebben ook geholpen bij het wegnemen van veel stigma dat vroeger geassocieerd werd met online daten in de LGBTQ+ gemeenschap.

De sleutel tot hun succes ligt in hoe ze zich richten op specifieke interesses en voorkeuren binnen de gemeenschap. Gebruikers kunnen hun profielen aanpassen om nauwkeurig weer te geven wie ze zijn en wat ze zoeken, waardoor er meer kans is op compatibiliteit tussen matches. Dit maakt het gemakkelijker om verbinding te maken met gelijkgestemden zonder de angst voor afwijzing of misverstanden die vaak voorkomen in traditionele datingscenario's.

Het moet echter worden benadrukt dat hoewel deze datingapps geweldige hulpmiddelen zijn, ze geen vervanging zijn voor gezond communiceren en grenzen stellen in relaties. Ze dienen als een springplank naar mogelijke connecties, maar het is uiteindelijk aan de gebruiker om verderop veilige, respectvolle interacties na te streven.

Pro Tip:
Terwijl je de vergelijking tussen dating apps leest, duik dieper in de specifieke vergelijking tussen Gayparship en Grindr om te zien welke het beste bij jou past.

De evolutie van Grindr: Waar het allemaal begon

Grindr werd gelanceerd in 2009 en was een van de eerste apps die gebruik maakte van geolocatie om singles te helpen elkaar te vinden. Het idee achter Grindr was eenvoudig maar revolutionair: het creëren van een platform waar homoseksuele mannen konden chatten, daten en ontmoeten op basis van hun fysieke nabijheid tot elkaar. Deze innovatieve benadering veranderde de manier waarop mensen denken over online dating en zette de standaard voor veel andere datingsites.

In tegenstelling tot traditionele datingsites, bood Grindr gebruikers een directe en ongecompliceerde manier om met anderen in contact te komen. De app stelde gebruikers in staat om foto's te delen, gesprekken aan te gaan via chatfuncties en zelfs hun locatie door te geven aan potentiële matches - allemaal gratis. Dit gemakkelijke toegangspunt trok miljoenen gebruikers wereldwijd aan en vestigde Grindr als hét go-to platform voor gay dating.

Naarmate de tijd vorderde, bleef Grindr zichzelf verbeteren door nieuwe functies toe te voegen zoals filters op profielen gebaseerd op interesses of levensstijl keuzes. Ondanks deze constante evolutie is het hart van wat Grindr zo succesvol maakt nog steeds dezelfde: het vermogen om singles samen te brengen via een makkelijk navigeerbare interface gecombineerd met krachtige zoek- en chatfuncties die zorgen voor dynamische interacties tussen gebruikers.

Populairste Gay Dating Apps Vergelijking: Grindr vs Tinder vs Lexa

Grindr is al jarenlang een belangrijke speler in de gay datingapp-markt. Deze app, oorspronkelijk gelanceerd in 2009, biedt homoseksuele mannen de mogelijkheid om andere mannen in hun directe omgeving te ontmoeten.

De app gebruikt geolocatie technologie om gebruikers te matchen op basis van hun fysieke nabijheid tot elkaar, wat het ideaal maakt voor diegenen die op zoek zijn naar onmiddellijke dates. Bovendien heeft Grindr verschillende filters waarmee je kunt zoeken naar specifieke soorten mensen.

Gay dating via Lexa
Gay dating via Lexa

Tinder en Lexa daarentegen hebben zich gepositioneerd als een alternatief voor Grindr door meer nadruk te leggen op langdurige relaties. Hoewel Tinder ook wordt gebruikt voor casual hook-ups, moedigt het platform zijn leden aan om verder te kijken dan alleen fysieke aantrekkingskracht bij het kiezen van potentiële partners. Het gebruiksvriendelijke swiping-systeem maakt het gemakkelijk en leuk om door profielen te bladeren en matches te vinden.

Lexa richt zich nog meer op serieuze daters met functies zoals gedetailleerde profielen en compatibiliteitstests. In tegenstelling tot Grindr waar de focus ligt op snelle ontmoetingen, is Lexa bedoeld voor homoseksuele mannen die bereid zijn tijd en energie te investeren in het vinden van een betekenisvolle relatie. Daarom kan Lexa worden gezien als niet alleen een alternatief voor Grindr maar ook een stap hogerop qua engagementniveau binnen de wereld van datingapps.


Grindr: De populairste gay dating app

Grindr is zonder twijfel een van de beste gay dating apps die er zijn. Het werd gelanceerd in 2009 en heeft sindsdien een enorme gebruikersbasis opgebouwd, waardoor het gemakkelijk is om leuke mannen te vinden waar je ook bent. De app biedt verschillende filters om te zoeken naar potentiële matches, zoals leeftijd, etniciteit of wat ze precies zoeken in een partner.

Een ander kenmerk dat Grindr onderscheidt van andere apps zoals Tinder of Lexa, is de mogelijkheid voor gebruikers om hun HIV-status te delen en wanneer ze voor het laatst getest zijn. Dit moedigt open communicatie aan over seksuele gezondheid en veilig vrijen binnen de gemeenschap. Bovendien kunnen biseksuele mannen zich comfortabel voelen bij het gebruik van Grindr omdat de app expliciet LGBTQ+ vriendelijk is.

Hoewel Grindr veel functies biedt voor haar gebruikers, kan niet worden ontkend dat er bepaalde nadelen verbonden zijn aan het gebruik ervan. Er hebben zich gevallen voorgedaan waarin mensen valse profielen hebben gemaakt met kwade bedoelingen. Daarom wordt aangeraden altijd alert te blijven tijdens het online daten en persoonlijke informatie alleen met vertrouwde personen te delen.

Pro Tip:
Gayparship speelt een cruciale rol binnen de LGBTQ-gemeenschap. Ontdek meer over Gayparship en de LGBTQ-gemeenschap.

Enkele van de belangrijkste kenmerken van Grindr zijn:

 • De mogelijkheid om te filteren op leeftijd, etniciteit en wat gebruikers zoeken in een partner.
 • Het delen van HIV-status en testinformatie, wat open communicatie over seksuele gezondheid bevordert.
 • Een LGBTQ+ vriendelijke omgeving waar biseksuele mannen zich comfortabel kunnen voelen.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van Grindr:

 • Er hebben zich gevallen voorgedaan waarin mensen valse profielen hebben gemaakt met kwade bedoelingen. Dit kan leiden tot ongewenste situaties of zelfs gevaarlijke ontmoetingen.
 • Ondanks dat het een gratis app is, biedt Grindr een premium versie genaamd 'Grindr XTRA'. Deze versie heeft extra functies zoals geen advertenties en meer filters voor match-making, maar kost geld.

Daarnaast moet je rekening houden met de volgende punten tijdens het gebruik van deze app:

 • Wees altijd alert bij online daten. Deel persoonlijke informatie alleen met personen die u vertrouwt.
 • Hoewel Grindr streeft naar inclusiviteit binnen de LGBTQ+ gemeenschap, ervaren sommige gebruikers nog steeds discriminatie op basis van hun ras of HIV-status.

Ondanks deze uitdagingen blijft Grindr populair onder gay mannen wereldwijd dankzij zijn toegankelijkheid en diverse gebruikersbasis. Het blijft een krachtig platform voor connectie binnen de LGBTQ+ gemeenschap.

Tinder en Lexa: Hoe ze zich onderscheiden in de gay dating markt

Tinder, een van de meest bekende dating apps ter wereld, heeft ook zijn stempel gedrukt op de homo- en biseksuele gemeenschap. Met meer dan 50 miljoen gebruikers wereldwijd biedt Tinder een breed scala aan mogelijke matches voor iedereen. De app maakt gebruik van het swipe-principe; je swipet naar rechts als je iemand leuk vindt en naar links als dat niet zo is. Als beide personen elkaar leuk vinden, ontstaat er een 'match' en kun je met elkaar chatten.

Aan de andere kant hebben we Lexa Gay, die zich specifiek richt op homoseksuele mannen die op zoek zijn naar serieuze relaties. Hoewel het minder gebruikers heeft in vergelijking met Tinder, onderscheidt Lexa Gay zich door haar premium functies zoals geavanceerd zoeken en match-suggesties gebaseerd op compatibiliteitstests. Dit helpt om potentiële partners te filteren die dezelfde interesses delen of dezelfde levensdoelen hebben.

Het belangrijkste verschil tussen deze twee apps ligt dus in hun doelpubliek en functionaliteiten: waar Tinder gericht is op casual daten en snelle matches via swipes, focust Lexa Gay zich meer op langdurige verbindingen door middel van uitgebreide profielen en geavanceerde matching-algoritmes. Beiden hebben echter hun eigen unieke voordelen afhankelijk van wat men zoekt in een dating app.

Pro Tip:
Ben je benieuwd naar hoe Parship zich verhoudt tot andere populaire datingapps zoals Tinder? Lees dan ons artikel over Parship vs. Tinder.

Andere Populaire Gay Dating App: Scruff, Gaybuddy, en Gayparship

Scruff is een andere populaire gay dating app die zich richt op de casual gay man. Het biedt een platform waar gebruikers hun mobiele telefoon kunnen gebruiken om te zoeken naar potentiële partners met dezelfde interesses. Scruff heeft ook een 'woof'-functie waarmee je interesse kunt tonen in andere gebruikers, wat het makkelijker maakt om matches te vinden.

Gaybuddy is daarentegen ontworpen voor diegenen die op zoek zijn naar diepe verbindingen en serieuze relaties. De nadruk ligt hier meer op het maken van compatibele matches via de app, in plaats van snelle ontmoetingen. Met functies zoals geavanceerd zoeken en chatrooms stelt Gaybuddy haar leden in staat om mensen van over de hele wereld te ontmoeten met wie ze echt klikken.

Ten slotte hebben we Gayparship, dat zich voornamelijk richt op singles die op zoek zijn naar langdurige liefde. Deze site maakt gebruik van een wetenschappelijke persoonlijkheidstest om ervoor te zorgen dat leden worden gekoppeld aan personen met wie ze hoogstwaarschijnlijk compatibel zullen zijn. Dit betekent niet alleen dat je minder tijd kwijt bent aan swipen, maar ook dat je kansen om iemand speciaal tegen te komen aanzienlijk groter worden.

Scruff: Voor de casual gay man

Scruff is een populaire gay dating app die zich richt op de casual gay man. Het sociaal netwerk biedt een platform waarop mannen elkaar kunnen ontmoeten, chatten en daten. Scruff onderscheidt zich van andere apps door zijn focus op het creëren van een gemeenschap voor mannen die geïnteresseerd zijn in meer dan alleen liefde en relaties.

Op het gebied van online dating staat Scruff bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en diversiteit aan profielen. De app moedigt gebruikers aan om hun persoonlijkheid te laten zien, wat resulteert in een breed scala aan interesses en types binnen de community. Zoals met elke app, is het belangrijkste doel om ervoor te zorgen dat je een match hebt met iemand die dezelfde interesses heeft als jij.

Het mooie van Scruff is dat het niet alleen gaat over liefde vinden; het gaat ook over vriendschap, reizen en sociale evenementen bij jou in de buurt. Dit maakt de app tot veel meer dan slechts een middel voor romantische connecties - hoewel dit uiteraard nog steeds mogelijk is! Met deze unieke benadering stimuleert Scruff haar gebruikers om verbindingen te maken buiten de traditionele grenzen van datingsites.

Pro Tip:
Als je het maximale uit je Gayparship ervaring wilt halen, bekijk dan onze gids over hoe je alles uit je Gayparship ervaring kunt halen.

Vind jouw Match: Gaybuddy voor diepe verbindingen en serieuze relaties

Gaybuddy.nl
Gaybuddy.nl

Gaybuddy is een van de beste alternatieven voor apps zoals Grindr. Deze app is speciaal ontworpen om diepe verbindingen en serieuze relaties te bevorderen binnen de gay gemeenschap. In tegenstelling tot andere dating platforms, legt Gaybuddy meer nadruk op het creëren van betekenisvolle connecties in plaats van vluchtige ontmoetingen.

Hoewel er veel gelijkenissen zijn met Grindr, biedt Gaybuddy een ander alternatief voor Grindr door zich te richten op langdurige relaties. Het heeft functies die gebruikers helpen bij het vinden van compatibele matches via een gay dating app, gebaseerd op hun interesses en waarden in plaats van alleen fysieke aantrekkingskracht. Dit maakt het ideaal voor mensen die serieus zijn over daten en op zoek zijn naar iets meer dan alleen een casual hook-up.

Het gebruiksgemak en de focus op kwaliteit boven kwantiteit zegt Grindr ook veel over hoeveel waarde ze hechten aan het creëren van echte connecties tussen haar leden. Met deze benadering onderscheidt Gaybuddy zich als een platform waar homoseksuele mannen echt kunnen praten, elkaar leren kennen en mogelijk ware liefde vinden. De toepassing stelt gebruikers in staat om verder te kijken dan oppervlakkigheid en potentieel duurzame banden te smeden met anderen binnen hun gemeenschap.


Op zoek naar een levenspartner? Gayparship voor langdurige liefde

Als je op zoek bent naar een serieuze, langdurige relatie, dan is Gayparship de ideale app voor jou. In tegenstelling tot Tinder en Grindr, die meer gericht zijn op casual ontmoetingen en flirten, richt Gayparship zich voornamelijk op het helpen van homo- en biseksuele mannen om duurzame liefde te vinden. De matches worden gemaakt door middel van een wetenschappelijke persoonlijkheidstest die bij aanmelding wordt afgenomen. Hierdoor krijg je alleen profielen te zien van mannen waarvan de app denkt dat ze goed bij jou passen.

Wil je meer weten over GayParship en de ervaringen van andere gebruikers? Lees dan onze uitgebreide review van GayParship

gayparship-datingsite
Datingsite: Gayparship.nl

De gratis versie van Gayparship biedt al veel functionaliteiten zoals het bekijken van profielen en foto's, maar als je echt serieus bent over het zoeken naar liefde kun je overwegen om te upgraden naar een premium account. Met deze upgrade heb je onder andere onbeperkte communicatiemogelijkheden met andere leden en kun je alle foto's bekijken zonder beperkingen.

Het grootste verschil tussen apps zoals Tinder en Grindr versus Gayparship is de intentie achter het gebruik ervan. Terwijl veel mannen op Grindr misschien gewoon op zoek zijn naar iets leuks of iemand in hun buurt om mee af te spreken, zul je merken dat gebruikers op Gayparship vaak klaar zijn voor iets serieuzers. Ze willen graag investeren in relaties die potentieel kunnen uitmonden in ware liefde of zelfs huwelijk.

Pro Tip:
Overweeg je om Gayparship te proberen? Lees dan eerst onze tips voor online daten met Gayparship voor een vliegende start.

Het belang van een goed profiel: Tips voor het optimaliseren van je profielen

In de wereld van online daten, vooral in apps voor homo’s, is het hebben van een aantrekkelijk en authentiek profiel cruciaal. Je profiel is immers je eerste indruk op potentiële matches. Het moet niet alleen je uiterlijk weergeven, maar ook iets over jouw persoonlijkheid onthullen. Dit kan helpen om mensen aan te trekken die dezelfde interesses delen of op zoek zijn naar vergelijkbare dingen in een relatie.

Het optimaliseren van je profielen op sommige apps kan echter uitdagend zijn, vooral als je nieuw bent in de gay datingapp-wereld. Een goede start zou kunnen zijn om eerst de voor- en nadelen van elke app te onderzoeken om erachter te komen welke het beste bij jou past. Als je bijvoorbeeld iemand zoekt voor een serieuze relatie, wil je misschien kiezen voor apps die meer gericht zijn op matchmaking en minder op casual ontmoetingen.

Eens gekozen voor de juiste app, zorg ervoor dat jouw foto's helder en recent zijn - vermijd filters die je uiterlijk drastisch veranderen! Geef daarnaast ook details over jouw hobby's en passies; dit zal anderen helpen om zich met jou verbonden te voelen buiten fysieke aantrekkingskracht alleen. Vergeet niet: het doel is niet alleen maar zoveel mogelijk matches krijgen; het gaat erom de liefde van je leven vinden!

Dating voor gays bij Parship
Dating voor gays bij Parship

Profielen: Het onderscheid en belang in online daten

In de wereld van online dating is het profiel een essentieel onderdeel. Het fungeert als een virtuele weergave van jezelf, waarmee je anderen kunt aantrekken en indruk op hen kunt maken. Uit onze gegevens blijkt dat 1 op de 3 leden hun keuze baseert op wat ze in het profiel zien. Dit betekent dat hoe beter je profiel is, hoe groter de kans is dat je matches krijgt.

Populaire apps zoals Grindr, Tinder en Lexa hebben verschillende benaderingen voor hun profielen. Sommigen richten zich meer op foto's, terwijl anderen meer gewicht geven aan persoonlijke beschrijvingen of gedeelde interesses. Als gebruiker moet je daarom nadenken over wat jij belangrijk vindt bij het zoeken naar een serieuze relatie of casual dates.

Het optimaliseren van jouw profiel kan uitdagend zijn, vooral omdat elke gay man uniek is met eigen wensen en behoeften. Maar onthoud altijd: authenticiteit trekt mensen aan die echt bij jou passen! En vergeet niet: als u besluit om een premium abonnement te nemen via onze links naar deze datingsites, ontvangen we mogelijk een commissie zonder extra kosten voor u - dit helpt ons om onze site draaiende te houden en relevante inhoud te blijven leveren.

Swipen: Het nieuwe daten in de moderne wereld

Het concept van swipen heeft de manier waarop we daten in de moderne wereld volledig veranderd. Deze nieuwe vorm van online dating, die populair werd gemaakt door apps zoals Tinder en Grindr, stelt gebruikers in staat om snel en gemakkelijk potentiële matches te beoordelen op basis van hun foto's en een korte biografie. Of je nu op zoek bent naar een serieuze relatie of een vrijblijvend avontuur, het proces is eenvoudig: swipe naar rechts als je geïnteresseerd bent in iemand, of naar links als je dat niet bent.

De kracht van deze methode zit hem in zijn efficiëntie. Je hoeft geen uren te besteden aan het lezen van uitgebreide profielen of het verzenden van lange berichten; binnen enkele seconden kun je beslissen of iemand al dan niet potentieel interessant voor jou is. Maar ondanks dit gemak komt er ook wat strategie bij kijken - vooral wanneer je een match hebt met iemand die mogelijk jouw 'prins op het witte paard' zou kunnen zijn.

Daarnaast hebben veel gay dating apps speciale functies ontworpen voor de speciale behoeften en wensen van hun gebruikers. Sommige bieden bijvoorbeeld filters waarmee gebruikers alleen andere mannen kunnen zien die ook geïnteresseerd zijn in mannen; anderen hebben opties om anoniem te blijven tot ze zich comfortabel genoeg voelen om hun identiteit bekend te maken. Veel gay dating apps bieden zelfs volledig gratis diensten aan, waardoor ze toegankelijk zijn voor mensen ongeacht hun financiële situatie.

Pro Tip:
Bij datingsitetest.nl hebben we niet alleen diepgaande reviews, maar bieden we ook handige hulpmiddelen om jezelf beter te leren kennen. Als je nieuwsgierig bent naar je seksuele geaardheid, probeer dan onze test om te ontdekken of je homoseksueel bent.

Kun je Grindr vervangen? Alternatieven en hun unieke eigenschappen

Grindr heeft zich gevestigd als de meest populaire gay dating app van Nederland. Maar zoals bij alle technologieën, zijn er altijd alternatieven die opkomen en proberen om hun plaats te vinden in de markt. Deze apps bieden vaak unieke functies of richten zich op specifieke niches binnen de gemeenschap.

Eén zo'n app is Scruff, een app die speciaal ontworpen is voor mannen die houden van casual dating en het leuk vinden om nieuwe mensen te ontmoeten zonder noodzakelijkerwijs op zoek te zijn naar een serieuze relatie. Het onderscheidt zich door haar focus op het creëren van een gemeenschap waarin gebruikers kunnen chatten, elkaar kunnen leren kennen en zelfs evenementen kunnen organiseren.

Aan de andere kant hebben we Gaybuddy, een platform dat streeft naar het creëren van betekenisvolle verbindingen tussen mensen met dezelfde interesses en waarden. Deze app biedt ook de mogelijkheid om te zien wie je profiel heeft bezocht wat kan helpen bij het identificeren van mogelijke matches die echt geïnteresseerd zijn in jou. Hoewel deze apps verschillend zijn qua aanpak en doelpubliek, bieden ze beide waardevolle alternatieven voor Grindr.

Conclusie: De toekomst van online daten voor de gay gemeenschap

De toekomst van online daten voor de gay gemeenschap ziet er veelbelovend uit. Met de opkomst en evolutie van diverse dating apps, is het nu makkelijker dan ooit om compatibele matches te vinden. Deze platforms bieden een veilige ruimte waar leden van de LGBTQ+ gemeenschap zichzelf kunnen zijn zonder angst voor discriminatie of afwijzing.

Het valt niet te ontkennen dat Grindr een pionier was in dit veld, maar met verandering komt innovatie. Misschien vind je jouw perfecte match wel op een andere app zoals Scruff, Gaybuddy of zelfs Tinder en Lexa die hun diensten ook openstellen voor homoseksuele gebruikers. Het feit dat deze apps bestaan betekent niet noodzakelijkerwijs dat Grindr overbodig wordt; elke app heeft unieke eigenschappen die aan verschillende behoeften kunnen voldoen.

Het belangrijkste is echter om open te blijven staan voor nieuwe mogelijkheden. Als je nog steeds moeite hebt om iemand te vinden via traditionele methodes, kan een nieuwe app misschien net het verschil maken. De technologie evolueert constant en wie weet wat er morgen beschikbaar zal zijn? De toekomst van online dating in de gay gemeenschap lijkt helderder dan ooit.

Geef een reactie

Beoordeling*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Parship dating
blank
Beste datingsites:
5,0 rating
5,0 rating
4,8 rating
4,8 rating
4,8 rating